Kontakt    Imprint  
Choose a language Choose a language
 

Na tem mestu smo zbrali najpogostejša vprašanja tujcev glede eko con v Nemčiji in odgovore nanje.

1. Ali velja prepoved vožnje v nemških eko conah tudi za vozila s tujimi registrskimi tablicami brez eko nalepke?

Ja, prometni znaki, ki označujejo vstop v eko cone se uvrščajo med splošno veljavne prometne znake in veljajo tudi za tujce in njihova vozila.

2. Kako si lahko kot lastnik v tujini registriranega vozila preskrbim eko nalepko?

Praviloma na istih mestih kot vsa v Nemčiji registrirana vozila, pri uradnih mestih za registracijo vozil, pri strokovnih družbah kot so TÜV ali Dekra ter pri vseh za pregled izpušnih plinov pooblaščenih avtoservisih v Nemčiji. Enostavneje je seveda, če nalepko naročite pri nas preko spleta.

3. Ali nujno potrebujem eko nalepko, če se nameravam s svojim vozilom peljati v Nemčijo?

Ne, tudi v prihodnosti se lahko peljete v Nemčijo brez eko nalepke in se s svojim vozilom prosto gibljete. Samo v označene eko cone se ne smete peljati.

4. Kaj se mi zgodi kot tujcu, če se zapeljem v eko cone brez eko nalepke?

V nekaterih eko conah - na primer v Hannovru za leto 2008 - so na začetku veljala prehodna pravila, toda kasneje in v drugih eko conah - kot na primer v Berlinu - morate od prvega dne dalje računati z denarno kaznijo v višini  80.- €.

5. Kot tuj atobusni prevoznik pogosto prevažam turiste v Berlin in Köln in tam opravljam krožne oglede mesta z avotobusom. Kako moram postopati?

Žal se ne morete izogniti nakupu eko nalepke. Lahko pa naročite eko nalepko preko naše spletne trgovine Shop Foreign Cars. Seveda se lahko tudi peljete v Nemčijo in si tam poiščete odgovarjajoč avtoservis, v katerem lahko pustite preveriti, ali Vam lahko izdajo eko plaketo.

6. Ali nujno potrebujem eko nalepko, če se nameravam s svojim vozilom voziti po nemških avtocestah?

Ne, tudi v prihodnosti se lahko peljete v Nemčijo brez eko nalepke in se s svojim vozilom prosto gibljete po vseh avtocestah. Samo v označene eko cone se ne smete peljati.

7. Koliko časa potrebuje podjetje Climate Company, da mi dostavi naročeno eko nalepko?

To je povsem odvisno od časa dostave pisemske pošiljke iz Nemčije do naslova dostave, na kar žal nimamo možnosti vpliva. Po prejemu naročila, kopije Vašega prometnega dovoljenja in potrdila o izvedenem plačilu potrebujemo tri do štiri delovne dni za preverjanje, izdajo in odpremo Vaše eko nalepke.
V primeru, da Vašega prometnega dovoljenja nismo prejeli po elektronski pošti temveč po faksu ali po pošti traja postopek še dva do tri dni dlje. Predpogoj je vedno, da je prometno dovolenje dobro čitljivo in da vsebuje vse potrebne potankosti.

8. Kam moram nalepiti eko nalepko in kako dolgo je veljavna?

Svojo novo eko nalepko nalepite gledano s svojega zornega kota na vetrobransko steklo z notranje strani desno spodaj. V primeru, da registrske številke svojega vozila ne spreminjate, velja naslednje:
Zelena nalepka velja celotno življensko dobo Vašega vozila.
Rumena in rdeča nalepka veljata samo tako dolgo, kolikor to dovoljujejo odgovarjajoče mestne eko cone v Nemčiji. Praviloma velja, da Vam z rdečo in rumeno nalepko ne bo več omogočen vstop v eko ceno po približno 1 do 2 letih.

9. Ali lahko kot podjetnik istočasno udobno naročim tudi po več nalepk skupaj in ali lahko svoje naročilo nalepk plačam tudi brez kreditne kartice?

Ja, v tem primeru uporabite našo ponudbo za avtoparke. V tem primeru obstaja možnost, da zapadli znesek poravnate vnaprej z bančnim nakazilom. Poleg tega se lahko, v primeru, da posedujete davčno številko na dodatno vrednost, plačilo izvede brez nemškega davka na dodatno vrednost. Naše cene so odvisne od količine kosov po posameznem naročilu, tako lahko pri istočasnem naročilu več eko nalepk za več vozil prištedite znaten znesek.

10. Zakaj ne morem predhodno preveriti, ali lahko dobim nalepko in katere barve nalepko bi prejel?

Ali boste prejeli nalepko in v primeru da jo, katere barve nalepko boste prejeli, (zeleno, rumeno ali rdečo) je odvisno od tega, koliko finega prahu izpušča Vaše vozilo. Ti podatki so za strokovnjaka v večini primerov razvidni iz dokumentov za registracijo vozila. Povsem razumljivo je, da to v 47 evropskih državah ni urejeno poenoteno. Osebje naših kooperacijskih partnerjev, ki je za nas prevzelo posel izdaje nalepk, je bilo temeljito izobraženo izrecno v ta namen.

11. Zakaj stane uradna nalepka za tujce več kot za Nemce? Gre pravzaprav za nedopustno diskriminacijo tujcev!

Ker nismo urad, temveč privatno gospodarsko podjetje, ki si ja za cilj zastavilo izglajevanje posledic ne prav posrečeno vpeljanih eko con v Nemčiji, želimo Nemcem in tujcem in vsem prebivalcem Evrope omogočiti, da lahko za obisk eko con potrebne eko nalepke udobno naročijo s svojega doma in jih doma tudi prejmejo. Ob tem imamo veliko dela s prevajanjem vedno najbolj aktualnih informacij ter prodajne trgovine v 14 jezikov, kakor tudi s izobraževanjem osebja za razbiranje podatkov z registrskih dokumentov vseh evropskih držav.

12. V Nemčijo se moram peljati že v naslednjih dveh dneh, kako si lahko takoj preskrbim eko nalepko?

Pri naročilu eko nalepke imate možnost izbire različnih načinov dostave. Pri prejemu naročila do 13.00 ure in ob izbiri naše opcije Ekspres 1 lahko Vašo prošnjo obravnavamo še istega dne in jo istega dne tudi odpremimo po pošti v tuzemstvo ali v tujino.
Dodatno k tej možnosti ob izbiri opcije Ekspres 1 in 2 odpremimo Vaše naročilo z naše strani z ekspresno poštno dostavo, tako da boste eko nalepko zagotovo prejeli naslednjega dne. To velja samo za dostavne naslove v Nemčiji. Tujci lahko pri svojem naročilu navedejo kot naslov dostave v Nemčiji npr. hotel, tako da jih eko nalepka že čaka še pred njihovim prihodom v Nemčijo.  


German environmental badges UMWELTPLAKETTE for German environmental zones

         Order here in the shopEnvironmental-Badges / Exhaust-Sticker for environmental zones in Austria


Danish environmental badges ECOSTICKER for Danish environmental zones


About us

The Green-Zones GmbH and the GEMB mbH registered in Berlin/Germany acts in information, consulting and trading for climate protection and environment.

The Green-Zones GmbH is the Company for Fine Particles and Air Pollution and is registered in the commercial register of the lower regional court of Berlin Charlottenburg, Germany, under the number HRB 169866.

The GEMB mbH is the Company for Emission Management and Consulting and is registered in the commercial register of the lower regional court of Berlin Charlottenburg, Germany, under the number HRB 101917.Green Zones:

With its websites www.green-zones.eu, www.umwelt-plakette.de, www.umwelt-pickerl.at and www.ecosticker.dk, Green Zones provides information on the topics of fine particles, the environment and the subsequent increasing traffic restrictions in European countries due to the establishment of environmental zones.

Given the fact that such information is provided neither in a central nor, in our opinion, in a sufficient way by public authorities in Europe and the respective countries, we inform hereto for free on our websites.

We cover our expenditures and staff expenses as well as the substantial costs related to the maintenance of up to 35 different foreign websites with the purchase of environmental badges for private persons and enterprises. These are at the moment the German Umweltplakette, the Austrian Umweltpickerl and the Danish Ecosticker (domestic or foreign car needs these environmental badges for driving within the respective designated zones in these countries). Further national badges will follow in the next years, example like the Blue Badge (Nitrogen Oxide Badge) in Germany or environmental zones in France or Czechia.Emissionshändler.com:

Through the websites www.emissionshaendler.com and www.handel-emisjami.pl, Emissionshändler.com is working in the areas of the compulsory emissions trading in Poland, Germany and Austria. Since December 2005, Emissionshändler.com deals with CO2-certificates/emissions rights (purchase, sale and exchange) for companies at various energy stock exchanges in Europe as well as via bilateral trade.Climate Company:

Climate Company, with its website www.climate-company.de, buys and compensates CO2-emission rights for private persons and companies that are not taking part to the compulsory emission trading system of the European Union.

Climate Company provides information about climate change, climate protection and CO2-free car driving (so-called CO2-compensation). Furthermore, Climate Company offers for private persons the purchase of climate gifts and climate neutrality. In this way, every individual can take an active part in the European trading system for emission rights or get involved in international projects for climate protection – in any case, do something for our climate and our future.

More Green-Zones webpages: